8 Mart 2015 Pazar

8 Mart Dünya "EMEKÇİ" Kadınlar Günü

Dünya kadınlar günüymüş, peh! Kırmızı karanfillerle, davulla zurnayla, gösterilerle kutlamanın sebebini anlamak, kuantum fiziğini anlamaktan bile daha zor. Süslü elbiselerin ardına gizlenen karanlık geçmişten habersizce kutluyorlardı. Oysa gerçek yüz yirmi dokuz tane kadın işçinin acı içinde yanarak can vermesi değil miydi? Koca bir fabrikanın içine tıkılmış yüzlerce işçinin korkuyla çırpınışından habersizce kutluyorduk sekiz martı. Kimisi yirmilerinin çok başında, kimisinin bebeği daha beşiğindeydi. Süslü elbiseleri, altın kolyeleri yoktu. Hepsinin ten renkleri, gözleri, ses tonlarından yansıyan notaları birbirinden farklıydı ancak hepsinin ortak bir noktası vardı, hepsi ertesi güne uyanmak istemişti. Biraz daha iyi bir yaşam, biraz daha hak ettiklerini elde edebilme çabasıydı.
ABD'nin en afilli kentinden dumanlar yükselirken gökyüzüne, genizleri yakan yüz yirmi dokuz tane kadının et kokusuydu. Onlarca yıl havadaki kokuyu silse bile yüz yirmi dokuz tane kadının geri dönmesine imkan yoktu. Bu imkan öylesine sıradışıydı ki aradan geçen yıllar bu kaderi değiştirememişti. Kadın her zaman mahkumdu. Evde kocasına, işte patronuna, sokakta herhangi bir yabancıya. Kadın, özgür değil, kadın esirdi. Dilediğini yapmak için bir şeyleri çoktan kaybetmiş olmalıydı. Giydiği eteğin boyu namus demekti. Eğer gece dışarı çıkıp eğlenen bir tipse hele mutlaka fahişe olmalıydı. Erkeklerin arasında çalışıyorsa eğer mutlaka bir yamuğu, okuyorsa eğer yoldan çıkmış olmalıydı. Evine dönerken tecavüze uğrarsa da mutlaka bir hatası olmalıydı kadının. Hayallerin yahut azmin olmadığı bir dünyada yaşamak gerekirdi. Rahatça yaşayıp, ister sahada isterse masa başında çalışmak için devranın döneceği günü beklemekti kadın olmak.
Dünya kadınlar günüymüş! Bu hangi kadınların günü? Şuursuzca tecavüz edilen, delil kalmasın diye elleri kesilip, bidon dolusu benzinle yakılan kadınların mı? Akşam yemeği gecikti diye hunharca şiddet gören, ağzı burnu kan içinde kalan kadınların mı? İş yerlerinde zorla taciz edilen kadınların mı? Daha on üçünde kendinden kırk yaş büyük adamın koynuna sokulan küçük kadınların mı? Hangi kadınlar bunlar?

Dünya Kadınlar Günü kutlu olmasın. Kadınların yaşayabileceği bir dünya olsun da günü eksik kalsın.  

1 yorum:

atesinsesi dedi ki...

Erkek egemen zihniyetten kaynaklı bi çelişki işte tümbunlar ama bi kapıyı aralamaktır gene de sekiz mart,kutlu olsun efenim:)